.Net Core Nedir ?

Bir süredir .Net Framework ile geliştirdiğim uygulamalarımı .Net Core ile yeniden yapılandırmak için araştırma yapıyorum. .Net Core 2.0 kullanarak web uygulaması ve micro service geliştirmek için framework’ün yapısını tek tek incelemeye çalışacağım edindiğim bilgilerimi bloğumda paylaşmaya çalışacağım.  

.Net Core Nedir ?

Microsoftun cross platformda çalışabilecek uygulamalar geliştirebileceğimiz, açık kaynak kodlu yeni teknolojisidir. Microsoftun amacı .Net Framework’ü .Net Core ile değiştirmek değil cross platform uygulama geliştirmek isteyen geliştiriciler için bir alternatif oluşturmaktır.Diyelim ki Linux veya MacOs tabanlı bir geliştiricisiniz ve C#, .Net işlemler yapmak istiyorsunuz ve windows lisansına sahip değilseniz yada bir mikroservis yazmaya çalışıyorsunuz ancak Node.js veya diğer javascript frameworkleri kullanmak istemiyorsunuz yada diyelim ki .Net Framework ile geliştirilmiş bir MVC web uygulamanız var  ve bu uygulamayı ucuz bir linux sunucusunda barındırmak istiyorsanız .Net Core kullanabilirsiniz.

Birleştirilmiş MVC ve WebAPI

MVC ve Web API birleştirilmiş bir yapıda geliyor. Daha önce web api ve MVC için ayrı web projesi oluşturmak yada bu projeler için ayrı base ve configuration yapıları eklemek zorundaydık. Fakat .Net Core ile yalnızca bir projede bu işlemleri gerçekleştirebiliyoruz.Web uygulaması geliştirmemizi kolaylaştırmak ve client bazlı işlemlerimizi otomatikleştirmek için NPM, Bower, Grunt, Gulp ve tabiki Nuget araç ve paket yöneticileri desteği .Net Core ile sunulmuş yeniliklerdendir.Ayrıca .Net Core 2.0 ile Angular, React.js ve React.js ve Redus şablonlarını içeren yeni projeler ekeyebiliyoruz.

Komut Satırı ile Yeni Uygulama Oluşturma ve Çalıştırma

.Net Core sistemimize kurduktan sonra yazdığımız kodları komut istemi ile kodlarımızı derleyip çalıştırabiliyoruz. Komut istemini açıp dotnet yazıp çalıştırdığımızda .Net Core Framework’ün tüm bilgilerini alabiliriz. Yeni bir proje oluşturmak için dotnet new komutunu kullanarak gerçekleştirebiliriz. Komutu çalıştırdığımızda proje şablonları listelenecektir. Buradan oluşturmak istediğimiz şablonu şeçebiliriz. Öncelikle projemizi oluşturacağımız klasör yada sürücü içerisine gitmemiz gerekir. Ardından oluşturmak istediğimiz şablonu dotnet new şablon kısa adı –framework proje adı  şeklinde projemizi oluşturabiliriz. Projemizi derlemek için dotnet build  komutunu kullanabiliriz. Oluşturduğumuz projemizi çalıştırmak için dotnet run  komutunu kullanabiliriz.

Murat Güven avatarı